江之島•湘南海岸•鎌倉東京近郊一日遊(1)-江島神社+朝日堂本店+奉安殿+錢洗白龍王

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位於東京近郊,擁有數百年歷史嘅連島沙洲─江之島(湘南之寶石),蘊藏住日本嘅歷史片段和神話傳說。江之島上面曾發現繩文時代嘅遺跡,所以在7,000年前就已經有人類居住。日本名將源瀨朝曾到江之島為戰事祈福;13世紀著名日本僧侶日蓮喺刑場上被一道嚟自江之島嘅奇光照射後,逃過被處死嘅命運;仲有為紀念五頭龍與弁天結合而建的龍戀之鐘。百年之後,事過境遷,江之島成為湘南海岸嘅旅遊熱點,小島亦變成喵星人樂園,自此便由牠們來守護着這些歷史傳說嘅痕跡。

江之島位於關西神奈川縣藤澤嘅湘南海岸、片瀨川河口,是一個周長約四公里,高六十公尺嘅隆起小島。江之島由兩道長六百米嘅橋將島和對岸連接,其中「江之島大橋」就係行人專用嘅通道。

今次東京之旅我出發前就check咗得一日好天,於是plan行程時就決定嚟江之島!嗰日證明我嘅決定非常正確,終於見到藍天白雲!加上氣溫有二十幾度,唔會太熱有唔會凍,超舒服!嚟江之島嗰日唔係週末,所以唔算好多人,感覺好悠閒,好似去咗南丫島咁!

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江之島大橋係1964年為咗東京奧運而興建,並成為1964年東京奧運帆船比賽場地。走過江之島大橋,大約需時5mins,好快2020年東京又再一次舉辦奧運。

古時候,江之島對外交通非常唔方便。江之島原本係湘南海岸一部分,後來因為海水上升嘅關係,與陸地分離成為一座島嶼。江戶時代(1603-1868),島民只有喺退潮時先可以通過堤道前往對面岸湘南海岸,但當潮水高漲蓋過堤道時,島民就得靠挑夫以轎車運送到對岸,路費亦以潮水的高度而定。不過,自1923年關東大地震後,成個江之島就凸咗出嚟與陸地連接,從此人們不受潮水漲退影響,隨時都可以前往江之島。更於1960年開始被指定為神奈川史迹名勝及日本百景之一。

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在古代,由於日本修驗道始祖「役小角」,曾喺西元672年喺島上居住,因此江之島被視為聖域,直到1880年頒發「神佛分離令」後先允許江之島土地可以自由買賣,英國商人Samuel Cocking係開發江之島嘅先驅,佢興建咗發電廠和植物園,令江之島慢慢成為東京近郊嘅觀光熱點。

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當到達島上時,會先看到一道綠鏽色鳥居-「青銅の鳥居」,那裏就係江之島及島上神社「江島神社」主要入口。雖然現在我們看到嘅「青銅の鳥居」係喺文政四年(1821年)再建嘅,但「青銅の鳥居」係藤澤市指定文化財產。大鳥居正上方鑲著“江島大神明”匾額,展現江戶時代嘅氣勢。

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當年嘅參道現在係塞滿觀光客嘅商店街。

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從鳥居出發,踏在石板斜坡路上仰望,見到山路向上微傾,加上小小斜坡兩邊全部係各式各樣嘅海產店、土產店、觀光旅館同餐館等一間緊接住一間,非常熱鬧。

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嚟到參道末端就見到朝日堂本店 (あさひ本店) ,店前經常出現長長的人龍,吸引到如此多客人嘅人氣商品就係章魚仙貝(八爪魚餅)和龍蝦仙貝,把原隻新鮮章魚同龍蝦沾咗粉漿在高溫下壓成脆餅,每塊章魚仙貝大概加入了3至4隻小八爪魚。

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仙貝都係即點即製嘅,用料新鮮,吃起嚟熱辣辣之餘又香口,章魚鮮味十分突出。除了章魚仙貝,店舖還仲有水母仙貝(350yen)同以伊勢龍蝦製成的龍蝦仙貝(600yen)同,雖然價錢比章魚仙貝貴(350yen),但同樣受歡迎。

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八爪魚放喺機器裏用熱力抽乾水份,然後壓得扁平,超級鬆脆香口!我一拎上手就斷咗喇!一半碎咗跌晒落地!So sad!!! 因為真係好好味,個人覺得章魚仙貝比龍蝦仙貝,仙貝冇咩味,連住八爪魚食就好惹味!必食!!!食完就開始三個鐘環島遊!

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參道末端係一座橙紅色鳥居-「朱の鳥居」,代表島上重要嘅神社『江島神社』到了~宜家看到嘅「朱の鳥居」係喺昭和11年(1936年)由山田流箏曲的演奏家林敏子再奉建嘅。後面就係造型好似龍宮城樓門般「瑞心門」。好多旅客視江之島為遠足勝地,環繞小島走一圈,包括停下來在島上的景點觀光,大約需時3hrs。我就梗係選擇行啦,自由行就係要仔細睇風景㗎嘛!

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不過如果真係唔想行,遊覽江之島亦可以乘搭江之島扶手電梯,一共分為3層,只需5mins就上到島嘅峰頂展望台。但其實扶手電梯只係上到山頂,之後嗰一半去奧津宮同江之島岩屋係要行路,回程亦要全程行路!回程唔想行就可以搭船離開江之島!

不過,醒目如我,係知道落山有條捷徑,所以先決定行路嘅!

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從「瑞心門」向上行,首先回見到弁天女神石雕。再行上少少就會見到「福石」(紅色燈台左後方),相傳喺度執到嘢就會帶嚟好運!(執到樹葉唔知算唔算呢?hahaha!)

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「福石」傳說係咁嘅:喺江戶時代,有位戶長嘅長子名叫杉山和一,小時候因病失明,放棄戶長之位去到江戶學習針灸術,點知佢好努力都學唔好,師傅就趕走咗佢。有一日佢嚟到江之島參拜弁財天,回程時喺福石旁邊跌倒,感覺到隻手好似俾針拮到,於是佢執起,發現係一個竹筒,而竹筒裏面就係松葉。佢因此受到啟發,設計出竹筒針灸法。後來,佢轉到京都學習針灸,結合兩派技術,終於完成「杉山式管針法」。

學成之後,杉山返到江戶開設醫館,大受好評。當時嘅五代將軍德川綱吉患有腰痛宿疾,就傳召杉山去治療。杉山真係用「管針法」綱吉嘅腰痛醫好咗。於是綱吉任命杉山成為關東總檢校,檢校係當時盲最高嘅官職。所以大家都相信喺福石旁邊執到嘢就會帶嚟好運!

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繼續向上行,喺到達邊津宮前,大家要淨手先可以去參拜!

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繼續向上行就會見到「江島神社-邊津宮」。邊津宮供奉“田寸津比賣命”女神,喺西元1976年改建完成。邊津宮係江島神社嘅本殿,規模最大。入口有一個粗繩圈出大圈圈,大家依序「左右左」從繩圈穿過3次,把錢投入邊津宮錢袋納奉箱裏面,手拍兩下低頭祈求就可以消災解厄。

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環島遊主要景點就係去島內的三個神社:邊津宮、中津宮同奧津宮,合稱「江島神社」。江島神社建於西元522年,當時主要拜祭海運、漁業同交通等三個守護女神,分別係邊津宮供奉嘅「田寸津比賣命」、中津宮供奉嘅「市寸島比賣命」和奧津宮供奉嘅「多記理比賣命」女神。

提提大家,如果大家影相係可以影神社外邊,但唔好影到神社內部,一嚟好多神社都禁止咁做,驚會褻瀆神明;二嚟好驚會影到靈異照片,所以我自己從嚟都唔會影神社內部,奉勸大家亦唔好咁做。

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邊津宮旁邊就係江の島超出名嘅龍宮大神—錢洗白龍王!

洗錢方法好簡單:只要將散銀放在小竹籃裡,然後用水池入面嘅「弁財天黃金淨水」洗一洗,再將洗過嘅錢放入銀包做御守就可以招來財運喇!(記得以前都曾經喺京都金閣寺洗過錢。)

除咗洗yen之外,我梗係要洗下港幣先得喇!係咪?HAHAHA!另外,白龍王像前面仲有納奉箱,如果錢幣一投即入,就代表會願望實現!Yeah! 真係俾我一投即入!好友投咗兩次先入。

嚟得呢度大多數人都係求財嘅,但是白龍王衪就話,財可求但係心不要過於汲汲營營!所以用黃金淨水洗錢除咗可以提升財運,仲可以淨化心靈。

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很多情侶來邊津宮祭拜保佑姻緣!廣場上綁滿咗繪馬,上面寫滿大家嘅心願~

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喺呢度可以見到江之島大橋、整條參道同神社鳥居。

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邊津宮隔離仲有奉安殿同八坂神社。記得先拜咗八坂神社,再去奉安殿。

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奉安殿」係一座極為罕見的八角形神社,專門供奉弁財天。睇落唔大卻係日本三大“弁財天神社”之一。弁財天是七福神之一;亦係其中唯一嘅一位女神明,因此備受日本人敬奉。

辯才天(日文弁財天,簡稱弁天)象徵口才、音樂與財富嘅女神。因為「才」、「財」同音,兼具帶來財富嘅意味,「辯才天」於是亦寫作「辯財天」。「辯才」二字也指說話能力、論辯能力,被認為是象徵辯才嘅女神。隨著佛教吸納引進,日本嘅辯才天也承繼了喺印度信仰中嘅河神身份,而河流嘅水聲令人聯想到音樂,推演出音樂神、福德神、學藝神等豐富嘅神格。

辯才天聖像有二臂之身及八臂之身兩種。八臂像嘅形象來自《金光明最勝王經》中「大辯才天女品」,八隻手臂分別執持弓、箭、矛、鐵輪、絹索等聖物,以前鎌倉時代係供奉“八臂弁財天”,專祈戰爭勝利。到了江戶時代轉變為“雙臂弁財天”,二臂之身嘅辯才天則手持琵琶,形象嚟自密宗兩部曼荼羅之一,象徵藝術與音樂,亦塑造日本大部分神社中接近天女、菩薩形象的外表。

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弁財天係管理文藝嘅神靈,因此有眾多文藝界人士同藝人前嚟參拜。等我都快d好好參拜先!

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奉安殿」後面有個「水琴窟」,信眾可以將紙籤放入水池裡再攞番…點解要洗籤詩呢?… 因為籤詩必須放入水中字先會顯現。同我之前去京都貴船神社水籤占卜差唔多,籤詩都係要洗下、浸下水先睇到籤文,不過貴船神社係求姻緣、增加戀愛運。

仲有啊!「水琴窟」會發出神奇嘅水琴之音,聽講水琴之音仲有神奇功效㗎!

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籤詩乾咗之後字又會消失,如果抽中吉就可以帶走,唔係就可以安心將籤詩綁喺神社~

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離開邊津宮會見到一個小花園,春天會見到櫻花同鬱金香。

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終於俾我影到藍天做背景嘅櫻花相啦!!!好感動!多謝各方神靈!

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沿著小公園旁邊嘅樓梯上去就會見到『江島神社-中津宮』,中津宮喺1996年改建,供奉“市寸島比賣命”女神。

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